19.05.2025
weather
14°
Yeni Medya Haber Turizm Ve Gastronomi ETİK, İzmir'in Turizm Potansiyelini Değerlendirdi

ETİK, İzmir'in Turizm Potansiyelini Değerlendirdi

ETİK tarafından Turizm Databank'a hazırlatılan "Kırılan Filiz İzmir Turizmi" raporu, Türkiye ve özellikle İzmir turizmine dair detaylı istatistikleri içermektedir. Araştırma, turizm sektöründe yaşanan gelişmeleri ve kırılan filizleri ortaya koymaktadır. ETİK, bu önemli raporu basın açıklamasıyla kamuoyu ve ilgililerle paylaşarak turizm sektöründeki son durumu ve gelecek beklentilerini aktarmayı amaçlamaktadır.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ETİK, İzmir'in Turizm Potansiyelini Değerlendirdi

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu İzmir’in Foça İlçesi’nde toplandı. Birlik tarafından bir uzman kuruluşa (Turizm Databank) hazırlatılan ve Türkiye ve İzmir turizminin ayrıntılı istatistiklerini içeren “Kırılan Filiz İzmir Turizmi” başlıklı araştırma basın açıklamasıyla kamuoyu ve ilgililerin dikkatine sunuldu. Araştırma’da her yıl rekorlarla geçen turizm rakamlarının hesaplanma yöntemi, Türkiye turizminde rakamların yüzde sekseninin aslında üç şehre (İstanbul, Antalya, Muğla) ait olduğu, kalan 78 şehrin toplamının yüzde 20 payı oluşturduğu, İzmir turizminin ise yüzde 3’lerle geçmişin gerisinde kaldığı tespitlerine yer verildi.

Sunumunu, uzman araştırmacı Erol Karabulut’un hazırladığı raporda, Türkiye’nin dünyanın en çok turist alan 4. büyük destinasyonu olduğu, İzmir’in ise Türkiye’nin en çok turist çeken 5. kenti olduğu vurgulandı. Türkiye’nin turizm alanındaki rekorlarına ironik yaklaşan Karabulut, Türkiye’de asıl rekoru turizmin 3 şehre ve 3 pazara düşmesi olarak niteledi. İzmir’in 1990’ların başında yüzde 12’lik bir paya sahipken günümüzde yüzde üç’lere gerilediğine dikkat çekti. İstanbul başta olmak üzere bazı kentlerde otel gecelemelerinin düştüğünü, buna karşılık kayıt dışı rezidans, ikinci konut ve yabancılara ev kiralamaların arttığını, bunun verilerinin sağlıklı olarak tespit edilemediğini açıkladı. İzmir’in dünden bugüne durumunu ortaya koyarken, pazar payları, yatak payları, turist gönderen ülkeler bazında ki düşüşler, döviz bazında aldığı pay, tesisi dolulukları, geceleme yer ve sayıları verileri, tesis ve yatak sayısındaki payları, yeni tesisi ve yenilemelerle ilgili paylar, tesis geceleme fiyatlarında İzmir ortalamaları, maliyetler ve kur farkları ile karlılıklar, konaklma vergisi ve cirolar, tesis başına yatak sayısındaki durumu, kruvaziyer yolcudaki payı, turizm banka kredilerindeki payı, uluslararası kongre sayısındaki payı gibi çok ve çeşitli konular ele alındı. İzmir’de gecelemelerin yoğun olarak evlerde yapıldığı istatistiklerle ortaya konuldu. Genel anlamda 2025 yılına düşüşle başlandığı, İngiltere ve Avrupa’dan gelişlerin bu düşüşte başı çektiği bilgisine yer verildi. Erol Karabulut katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.

İzmir turizmi için gerekeni acilan yapmalıyız

ETİK Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler raporu İzmir turizminin durumuna ve gereğinin yapılmasının aciliyetine dikkat çekmek için hazırlattıklarını, kentin nüfusu kadar turist çekebilmesini sağlamak gerektiğini bu konuda yerel ve genel yönetimin yapması gerekenler olduğunu söyledi.

Çeşme Projesi’nin siyasete kurban edildiğini, Başkan Cemil Tugay’ın göreve geldiğinde sarf ettiği İzmir’i turizm kenti olarak düşünmediğine dair sözlerin ise talihsiz bir bakış açısı olduğunu belirten Mehmet İşler; “İzmir Türkiye’de turizmin başladığı kenttir. Öncü kenttir. İklimiyle, coğrafyasıyla, gastronomisiyle, tarihi ve kültürüyle ve diğer bir çok özelliğiyle turizm için yaratılmış bir kenttir. Ama bugün ağırladığı turist sayısı ve turizmden aldığı payla üzüntü kaynağımızdır. Üzüntümüz yetkililerin ilgisizliğidir. İzmir turizminin değerini bulması sadece yatırımcı ve işletmecinin çabalarıyla değil başta yerel yöneticiler olmak üzere tüm ilgililerin gereğini yapmasıyla mümkündür. Biz siyaset üstü bir sektör ve birliğiz. Amacımız sektörün dünyayla rekabet edecek koşullarda gelişimini sağlamak, bu yolla ülke ve bölge ekonomisine katkımızı arttırmak, insanımızın refahını yükseltmede pay sahibi olmaktır. Eleştirilerimiz, taleplerimiz ve çabalarımız buna yöneliktir. İzmir’in 1990’ların başındaki yüzde 12’lik payı dörtte birine düşmüştür. 2019’da yakaladığı 2 buçuk milyon turist barajına yıllardır yaklaşamamaktadır. Bu sayıların ve bölge turizminin kalitesini arttıracak Çeşme Projesi siyasete kurban edilmiştir. Bunlar İzmi’in ayıpları ve kayıplarıdır. Kamuoyunun ve özellikle yetkililerin dikkatine sunmak için bu bilimsel raporu hazırlattık. Bu rapordan hepimizin çıkarması gereken dersler vardır. Turizm, yerel yönetimlerin öncülüğünde ve liderliğinde gelişen bir sektördür. Bu nedenle yerel yönetimlerin turizme darbe vuracak girdiler yaratma yerine, İzmir'i dış pazarlarda tanıtacak, kente daha fazla turist getirecek faaliyetlerde işbirliği yapmasını diliyoruz. Biz Antalya gibi 17-20 milyon gibi rakamlarda turist peşinde değiliz. Ama nüfusumuz kadar yani 5 milyon turist bu kentin hakkıdır" dedi.

Kaynak:https://www.turizmajansi.com/haber/etik-izmir-turizmini-masaya-yatirdi-h69169

#Turizm #ETİK

Bu haber ters piramit tekniği ile yazılmıştır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Galatasaray'ın Transferde İlk Hamlesi Bayern Münih'ten Geldi!

Galatasaray'ın Transferde İlk Hamlesi Bayern Münih'ten Geldi!