Konserve kutularda bu değişiklikleri görürseniz uzak durun!
Uzmanlar bu işaretleri görmezden gelmenin ölümcül olabileceği konusunda uyarıyor Bir hijyen uzmanı, hazır kuru fasulye, ton balığı ve çorba kutularının felç ve ölüme yol açan korkunç bir bakteri ile dolu olabileceği uyarısında bulundu.
Dolabın arkasında sakladığımız teneke kutularının bazıları eziklik, paslanma ve açıldığında sıvı fışkırması gibi birtakım uyarı işaretleri verir.
Bunların hepsi, toksinlerin sinir sistemine saldırdığı ve felce neden olduğu hayatı tehdit eden bir duruma neden olabilen C botulinum gibi zararlı bakterilerin gıdaya bulaşmış olabileceğinin göstergeleridir.
C botulinum yaygın olarak uygun şekilde muhafaza edilmemiş konserve gıdalarda görülür.
Atık uzmanı bir firmanın direktörü Paul Jackson, alışveriş yapanlara konserve kutularını satın almadan önce iyice incelemelerini tavsiye ediyor.
Paul Jackson, Mirror'a verdiği demeçte 'Yüzeysel bir ezik olan bir konserve kutusundaki yiyecek, başka bir hasar belirtisi yoksa genellikle güvenle yenebilir, ancak teneke kutulardaki derin ezikler büyük bir tehlike işaretidir.” dedi.
Hayati tehlikeye yol açabilecek bu bakteriden kaçınmak için konserve ürünlerini doğrudan güneş ışığından uzakta, uygun şekilde saklamak gerekir.
Bunun nedeni, derin eziklerin mikro çatlaklara yol açarak bakterilerin içeri girmesine ve içindekileri enfekte etmesine neden olabilmesidir. Aslında zararlı olan şey bakterilerin kendisi değil kapalı teneke kutularda olduğu gibi oksijenden mahrum kaldıklarında son derece zehirli toksinler üretebilmeleridir.
Eğer bir kişi toksin içeren bu gıdaları tüketirse botulizm olarak bilinen felç edici durumla karşı karşıya kalabilir.
Böyle bir gıda tüketildiğinde tam türüne bağlı olarak değişmekle birlikte başlangıçta bulantı, kusma, mide krampları, ishal veya kabızlık gibi semptomlarla belirti verir.İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), tedavi edilmediği takdirde enfeksiyonun sinir sistemine saldıracağı, sinirlere, beyne ve omuriliğe girerek sonunda baştan bacaklara kadar vücuda yayılan felce neden olacağı konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor.
NHS'ye göre vakaların tahmini yüzde 10'u ölümle sonuçlanıyor.
Bu şişkinlik tipik olarak kutunun içindeki bakteriyel faaliyetten kaynaklanan gaz birikiminden kaynaklanır ve gıdanın bozulduğunu ve yemek için güvenli olmadığını gösterir.
Kontaminasyon riskini azaltmak için şişkin kutuları atın.
Belirtiler arasında göz kapaklarında düşme, bulanık veya çift görme, yüz kaslarında zayıflık, nefes alma güçlüğü ve yutkunma zorluğu sayılabilir.
Derin eziklerin yanı sıra, benzer şekilde tehlikeli bakterilerin aşırı çoğalmasının bir işareti olabilecek paslı teneke kutulardan yemek yemeye karşı da herkesi uyaran Paul Jackson, sözlerine şöyle devam etti:'Konserve kutusundaki pas, metali zayıflatabileceği ve içindekileri kirletebileceği için endişe vericidir.
Küçük pas lekeleri bile içindeki gıdanın artık yenmesinin güvenli olmadığını gösterir.” Jackson, açıldığında kötü koku yayan ve sıvının fışkırır gibi çıktığı kutularında atılmasını tavsiye ediyor. Çünkü bu durum gıdanın tadını ve kalitesini etkilediği gibi ciddi bir sağlık riski de oluşturuyor. “Aşırı soğuk havalar konserve kutularının patlamasına neden olabilir, bu da potansiyel olarak hava ve nemin içeri sızmasına yol açarak paslanmaya ve potansiyel kontaminasyona neden olabilir.” diyen Jackson, konserve kutuları serin, kuru ve karanlık bir ortamda saklamanın uzun ömürlü ve güvenli olmalarına yardımcı olacağını söyledi.
Domates gibi yüksek asitli gıdalar, asidik yapılarından dolayı son kullanma tarihinden sonra genellikle yaklaşık 18 ay boyunca kalitelerini korur.
Buna karşılık, et ve sebze gibi düşük asitli gıdalar, uygun şekilde saklandıkları takdirde, son kullanma tarihinden sonra 2-5 yıl boyunca tazeliklerini koruyabilirler.
Botulizm kurbanlarından biri, 23 yaşındaki Claudia de Albuquerque Celada.2023 yılında konserve çorba yedikten sonra botulizm geliştirmiş ve yaşam mücadelesi vermişti.
Albuquerque yemeği yedikten yaklaşık 15 gün sonra hastalandı ve 24 saat içinde tüm vücudu felç oldu.
Başka bir botulizm vakasında Doralice Goes, C botulinum ile kontamine olmuş pesto yedikten sonra felç olmuştu.
Goes yeniden yürümeyi öğrenene kadar yaklaşık bir yıl hastanede kalmıştı.
KÜMELEM TEKNİĞİ