09.07.2025
weather
14°
Yeni Medya Haber Sağlık Hipertansiyon Tehlikesi: Sessiz Bir Katil!

Hipertansiyon Tehlikesi: Sessiz Bir Katil!

Toplumda her 3 erişkinden 1'inde yüksek tansiyon görülüyor ve gençleri de etkiliyor. Genetik faktörlerin hipertansiyon riskini etkilediği düşünülmektedir. Tuz ve şeker tüketiminin azaltılması ise tansiyonun kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir. Doktorlar, tansiyon hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyorlar. Bu bilgiler, sağlıklı yaşam için önemli ipuçları sunmaktadır.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hipertansiyon Tehlikesi: Sessiz Bir Katil!

Hipertansiyon (yüksek tansiyon) sinsi şekilde ilerleyebiliyor; tanı almadan yüksek seyrederse inme, beyin kanaması, kalp krizi, böbrek yetersizliği gibi sorunlara neden olabiliyor. Özellikle 65 yaş üstünde tansiyonun kontrol altında tutulması önemli.

Hipertansiyona dair merak edilenleri İstanbul Florence Nightingale Hastanesi kardiyoloji uzmanı Dr.

Demet Erciyes ve VM Medical Park Pendik Hastanesi kardiyoloji uzmanı Prof.Dr.Sabahattin Gündüz anlattı.

HİPERTANSİYON NEDİR?

Dr.Demet Erciyes “Tansiyon, kalbin kanı damarlara pompalarken uyguladığı güçtür.

Yani damarların içindeki kanın damar duvarına gösterdiği basınç değeridir.

Sağlıklı yetişkin için ideal tansiyon değeri: Büyük tansiyon: 120 mmHg; küçük tansiyon: 80 mmHg olarak ölçülür.

Hipertansiyon: 140/80 mmHg üzeri olarak ölçülür.”NE KADAR YAYGIN?

Hipertansiyon çok yaygın.

Prof.Dr.Sabahattin Gündüz “Dünyada 1,28 milyar yetişkinde görülen hipertansiyon, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre önlenebilir ölüm nedenlerinin başında. Ülkemizde her 3 erişkinden 1’inde yüksek tansiyon var”diyor.

BAŞ AĞRISI VE BAŞ DÖNMESİ....

Prof.Dr.Sabahattin Gündüz yüksek tansiyonun çoğu zaman herhangi bir belirti vermeden ilerleyebildiğine dikkat çekiyor: “Hafif ve orta dereceli hipertansiyon genellikle sessiz seyrederken tansiyon çok yükseldiğinde veya uzun süre yüksek seyrettiğinde bazı belirtiler ortaya çıkabilir.

En sık görülen belirtiler baş ağrısı ve baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı ve çarpıntı, göğüs ağrısı, görme bulanıklığı, kulak çınlaması ve burun kanamasıdır.

Eğer kan basıncı yıllarca tanı almadan yüksek seyrederse sonunda inme, beyin kanaması, kalp krizi, kalp yetersizliği, aort anevrizması ve yırtılması, körlük ve böbrek yetersizliği gibi ölümcül sonuçlara neden olur. Ölçüm evde tansiyon aletiyle yapılabilir ancak doğru tanı için sağlık profesyonellerinin ölçümü önemlidir.”GENETİK FAKTÖRÜN ETKİSİ VAR MI?

Birinci derece akrabalarda hipertansiyon olması kişide hipertansiyon gelişme riskini arttırıyor.

Dr.Demet Erciyes “Anne, baba veya kardeşlerde hipertansiyon varsa kişinin hipertansiyon geliştirme riski 2-3 kat artar.

Genetik faktörler, beslenme ve yaşam tarzı gibi çevresel etkiler birleşince risk daha da yükselir” diyor.‘GENÇLERDE OLMAZ’ YANILGISIYüksek tansiyon tanısı genellikle 30-55 yaş arasında konuyor.

Prof.Dr.Sabahattin Gündüz “Genç yaşlarda hipertansiyon daha nadirdir fakat son yıllarda hareketsiz yaşam ve obezite artışıyla gençlerde de Yüksek tansiyon görülmeye başladı. ‘Gençlerde yüksek tansiyon olmaz’ bir yanılgı” diyor.  YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ ÖNEMLİHipertansiyon tedavisinde yaşam tarzındaki düzenleme önemli bir yere sahip.

Beslenme değişiklikleri, stres yönetimi, uyku düzeni, fiziksel aktivite de önemli başlıklar.

Dr.Demet Erciyes “Eğer yaşam tarzı değişikliği yetmezse tansiyonu düşürmek için ilaca başlanır.

Doktor önerisi dışında kesinlikle ilaç bırakılmamalıdır” diyor.

TUZ VE ŞEKERE DİKKAT!

Araştırmalar aşırı tuzlu diyetle beslenen toplumlarda hipertansiyon sıklığının belirgin şekilde daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Prof.Dr.Sabahattin Gündüz “DSÖ hipertansiyonla mücadelede tuz tüketiminin azaltılmasını birinci sıraya koyuyor.

Tuz ve şeker tüketimini azaltmak en önemli adımlardandır” diyor.

BUNLARI YAPIN◊ Çok tuzlu, yağlı, hazır gıdalardan; sigara ve alkolden uzak durun.◊ Düzenli yürüyüş, hafif koşu yapın, yüzün. ◊ Stresten uzak durmaya çalışın.◊ Sebze-meyve ağırlıklı dengeli beslenin, ideal kilonuzu koruyun.◊ Uyku düzeninize dikkat edin, tansiyonunuzu düzenli olarak ölçün.(Dr.Demet Erciyes)

Bu haber kümelem tekniğiyle yazılmıştır.

KAYNAK:https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hurriyet-pazar/17-mayis-dunya-hipertansiyon-gunuydu-sessiz-ama-cok-tehlikeli-42805493

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gözlerinizdeki Bu Belirti, Unutkanlık Tehlikesiyle Karşı Karşıya Bırakabilir!

Gözlerinizdeki Bu Belirti, Unutkanlık Tehlikesiyle Karşı Karşıya Bırakabilir!