Bir kereden ne olacak ki bir deneyim dedim ve tam 6 aydır sabah kalkar kalkmaz başlayıp gece yatana kadar emzik gibi elimden düşürmedim bu lanet şeyi.
Hep bırakacağım, bu son bir daha almayacağım dedim ama bunca zamandır da becerememiştim, ta ki elektronik sigaraya bağlı yoğun bakıma giren ve son anda kurtulan genç kızın videosunu görene kadar.
Aslında tam olarak bu da değil bunun üzerine bir haber yapana kadar…Uzmana aklıma takılan ne varsa sordum ve cevaplarını dinledikçe korkum daha da büyüdü.
Aslında tabii ki hepsini biliyordum ama “Akciğerleri aniden söndürebilir” cümlesi benim birkaç saniyeliğine nefesimi kesmeye yetti.
Zaten son bir haftadır alerjik öksürüğüm ve burun tıkanıklığım olduğu için çok içemiyordum, üstüne bu haberi de hazırlayınca ben emziği bırakan bebeler gibi kendi emziğimi balona bağlayıp gökyüzüne saldım.Şimdi “6 ayda ciğerlerim ne kadar etkilendi acaba? diye kendi kendime nefes testleri yapıyorum ama şu 5-6 gün bile inanılmaz fark yarattı bende.
Yediklerimin hatta içtiğim suyun bile tadı farklı gelmeye başladı.

Eğer siz de benim gibi bir deneyip bırakamayanlardansanız yoğun bakımdaki insanların videolarını izleyin, bir sabah yataktan kalkınca nefes almakta zorlandığınız o sahneyi gözünüzün önünde canlandırın, belki bu illetten kurtulmanıza yardımcı olur.
Bu sigarayı içen arkadaşlarıma hep bu videoları gönderiyorum, haber linkleri atıyorum. İnşallah onları da etkileyeceğim.
Ben yine de şuraya uzmanlardan aldığım ve korkutan bilgileri bırakayım.
Belki tanımadığım birilerinin de bu çukurdan çıkmasına vesile olurum.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Yelda Başbuğ diyor ki:“Birçok kişi sigarayı bırakmak amacıyla elektronik sigaraya başlıyor ancak bu bir yanılsama olabilir.
Elektronik sigaralar da nikotin içerdiğinden bağımlılığı sürdürür. Üstelik bazı likitlerdeki nikotin düzeyi geleneksel sigaradan daha yüksek olabilir.
Bu da bireyin fark etmeden daha fazla nikotin tüketmesine, yani bağımlılığın derinleşmesine neden olur.

”Doktor Yelda Başbuğ’un “Ben içiyorum bir şey olmuyor” diyenlere de iki çift sözü var:“Bu düşünce yanıltıcıdır.
Elektronik sigaranın zararları genellikle gizli ve kümülatif şekilde ortaya çıkar.
Genç bireylerde bağışıklık sistemi ve akciğer rezervleri daha güçlü olduğu için semptomlar geç ortaya çıkabilir.
Ancak bu, zarar görmedikleri anlamına gelmez.”Kaç puff kaç sigaraya eş değer?“300 puff 1 pakete eşdeğer” diyen Başbuğ, elektronik sigara kullanımına bağlı akciğer sönmesinin aniden gelişebileceğini ancak bazı durumlarda öncesinde nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük gibi uyarı işaretleri verebildiğini söyledi.
Bu haber anlatım tekniğiyle yazılmıştır.