İDRİZ ÇOKAL / İlaç sektöründe dünya devi Bayer, kamuoyunda beşeri ve tüketici sağlığı ilaçları ile tanınsa da aslında bitki sağlığı ve tohum konusunda da bir o kadar iddialı.
Türkiye pazarına tam 71 yıl önce adım atan Alman dev, ülkemizdeki en köklü yabancı şirketlerin başını çekiyor.
Türkiye'de oldukça köklü bir geçmişe sahip olan Bayer Türkiye, 500 milyon Euro'nun üzerinde ciroya sahip.
Bugün İstanbul, Bursa ve Gebze'deki üç fabrikasında binin üzerinde çalışanı bulunuyor.
Türkiye'de tarım sektörünün gündemi, malum neredeyse tüm ürünleri vuran don.
Bir yandan büyük zarara neden olan bu doğa olayının faturası çıkartılırken, bir yandan da yaz sebzelerinin ekim dönemini yaşıyoruz.
Sebze ekimi için tarlalarda hummalı bir çalışma devam ediyor.
Bitki sağlığı için ilaçlama kritik öneme sahip.
Ancak yerinde, zamanında ve kararında olmak şartıyla.
Bu noktada Bayer gibi ilaç şirketlerine ve sahadaki uygulayıcılara önemli sorumluluklar düşüyor.
Bayer Türk Tarım Ürünleri Ülke Müdürü Onur Çamili ile hem Bayer'in Türkiye faaliyetlerini hem de Türk tarım sektörünü konuştuk...
Bayer Türkiye'nin çalışmalarından bahseder misiniz?
Türkiye'de neler yapıyor?
Türkiye'de 1954'ten bu yana, 71 yıldır tarım ürünleri, ilaç ve tüketici sağlığı olmak üzere üç ayrı bölümde 1000 çalışanımızla ve üretim tesislerimizle faaliyet gösteriyoruz.
Binin üzerinde çalışanımız var.
Türkiye'den 20 ülkeye ihracat yapıyoruz.
Türkiye olarak, Bayer Grubu'ndaki ilk 20 büyük şirket arasındayız. 71 yıldır Türkiye ekonomisine üretimlerimizle, yatırımlarımızla, ihracatlarımız ve sağladığımız istihdamla önemli bir katkı sunuyoruz.
Türkiye'nin sağlıkta ve tarımda kendine yeter bir ülke olabilmesini destekliyor, yerelleşmeye yatırım yapıyoruz.
Tarım Ürünleri, İlaç ve Tüketici Sağlığı olmak üzere üç iş bölümümüzle bilimin rehberliğinde çığır açan yeniliklere imza atmak için çalışıyoruz.
Neredeyse her yıl Türkiye'nin tıbbi ve tarımsal ihtiyaçlarını karşılayan yenilikçi ürünler piyasaya sürüyoruz. 20'den fazla ülkeye bitki koruma ve ilaç ürünleri ihracatı yapıyoruz.
Fabrikalarımıza yatırımlar yaparak kapasitelerini artırarak ihracatı arttırıyoruz.
Kaç üretim tesisiniz var?
Bunlar nerelerde? İstanbul'daki genel merkezimizin yanı sıra 2 bölge ofisimiz ve dünya standartlarında teknoloji ve çevre standartlarına sahip biri Gebze'de, diğeri Mustafakemalpaşa'da olmak üzere iki Tarım Ürünleri üretim tesisimiz bulunuyor.
Antalya'da bir Ar-Ge merkezimiz bulunuyor.
Bursa Mustafakemalpaşa'daki fabrikamızda tohum üretiyoruz. 1990 yılından beri faaliyet gösteriyor ve Avrupa'daki 6 önemli tesisinden biri.
Yıllık 1.2 milyon torba tohum üretim kapasitesine sahip. Üretimin büyük kısmı yurt içinde satılmakla beraber 76 milyon TL tutarında ihracat yapılıyor.
Fabrikamızı; 54 bin metrekareden 87 bin metrekareye genişlettik. Ülkemizdeki ayak izimizi güçlendiren bu yatırımın 2028'e kadar 20 milyon Euro'ya ulaşacağını öngörüyoruz.
Bu yatırımla, kısa ve orta vadede tohum üretimi kapasitemizi yüzde 50 arttırmayı ve böylece Türkiye'den Avrupa ile Orta Asya pazarlarına daha fazla tohum tedariki sağlamayı hedefliyoruz.
Gebze fabrikanız Türkiye'deki ilk üretim tesislerinizden biriydi.
Bu fabrikada neler üretiliyor?
Gebze fabrikamız 1966 yılında kurulmuş.
Türkiye'deki ilk tesislerimizden biri. 1966 yılından bu yana Tarım Ürünleri bölümümüz için bitki koruma ürünleri üretiyor.
Yerel pazarın ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra yıllık ortalama 1.500 tonluk hacim ile Orta Doğu ve Doğu Afrika ülkeleri yanı sıra Rusya başta olmak üzere 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 150 artışla, Türkiye'den 16 ülkeye toplamda 454 milyon TL'lik ihracat gerçekleştirdi.
Tesise yıllık ortalama 1 milyon Euro yatırım yapılıyor.
Yeni yatırımlarla kapasitesini yüzde 50 artırmayı planlıyoruz. İlaç ve tohum şirketlerinde Ar-Ge yatırımları öne çıkar.
Türkiye'de Ar-Ge merkeziniz var mı?
Ar-Ge merkezimiz Antalya'da. 1999 yılından bu yana çiftçiler için çevresel değişimlere en iyi şekilde adapte olabilen, hastalık dayanımını ve birim alanda kazancını artırmaya yönelik çalışmalar yürütülüyor ve bununla birlikte tüketicilerin istediği kalite, tat ve aroma üzerine çalışmalar yapılıyor.
Antalya'da bulunan 7 hektarlık merkezde 3 ürün grubunda (Domates, salatalık ve biber) ıslah çalışmaları yapılıyor.
Geliştirilen hibrit çeşitler ile başta Türkiye olmak üzere Balkan ülkeleri ve Orta Doğu ülkeleri gibi birçok ülkedeki çiftçilere de hizmet sunuluyor.
Toplam cironuz ne kadar?
Geçen yıl ne kadarlık yatırım yaptınız? 2024 ciromuz 603 milyon Euro.
Son beş yılda yerel alım harcamalarımız 6.9 milyar lira.
Geçen yıl 97 milyon lira yatırım yaptık.
Mustafakemalpaşa fabrikamızı 54 bin metrekareden 87 bin metrekareye çıkardık. Ülkemizdeki ayak izimizi güçlendiren bu yatırımın 2028'e kadar 20 milyon Euro'ya ulaşacağını öngörüyoruz. 20'den fazla ülkeye bitki koruma ve ilaç ürünleri ihracatı yapıyoruz.
Tarım ürünleri ihracatımız, 2024'te 454 milyon TL olarak gerçekleşti.
Bayer'in tohum üretimi kamuoyunda pek bilinmiyor.
Tohum sektöründeki faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Bayer Group, 2016 yılında tohum ve tarım ilaçları üreticisi Amerikan Monsanto'yu satın alarak tohum sektöründe de iddialı hale geldi.
Bugün grubbun cirosu içinde tohumun payı yüzde 30'un üzerinde.
Türkiye'de bu konuda iddialıyız.
Türkiye'de tarım ürünleri tesisi bulunan tek uluslararası şirket Bayer.
Yüksek performanslı mısır, kanola ve sebze tohum çeşitlerimiz; yabancı ot, hastalık ve zararlılarla mücadele etmek üzere yenilikçi bitki koruma ürünlerimiz ve biyolojik çözümlerimizle geniş bir portföy sunuyoruz.
Mısır tohumunda Türkiye'nin en büyük şirketiyiz.
Akıllı Mısır Sistemi ile mısır yetiştiriciliğini değiştiriyoruz.
Nasıl bir sistemdir bu?
Akllı Mısır Sistemi'nin adı Preceon.
Bu bir tohum geliştirme sistemi.
Mevcut mısırlardan farklı.
Hibrit bir tohum.
Mısırlar normalde insan boyunu geçer.
Bu mısırlarımız bodur ve verimi daha yüksek.
Boy kısa olduğu için rüzgarda, yağmurda yatmaz ve dane kaybı daha azdır.
Yüksek kalite değerlerine sahip silaj üretme imkanı sağlıyor.
Uzun süre yeşil kalabilme özelliği bulunuyor.
Precon yem verimi ve kalitesinin artıyor. İtalya'da yapılan ilk denemelerde inek başına günlük süt üretimini geleneksel uzun boylu mısıra kıyasla günde 2 litreye kadar artırdığı gözlendi.
Bu sonuçlar daha geniş çapta doğrulanırsa, sadece çiftçilere değil, süt ürünleri üreticilerine de doğrudan değer katabilir.
FieldView dijital uygulamaları da bu yeni hibritlerin ekim yoğunluğu ve konumlandırmasının en iyi şekilde planlanmasına yardımcı oluyor. 2023 yılında, Amerika Birleşik Devletleri'nde 32 bin dönümü temsil eden 285 üreticiyle ve İspanya ile İtalya'da toplam 3 bin dönümde 100 üreticiyle ilk denemeler gerçekleştirildi.
Sistem şu anda ABD'nin en büyük mısır üreticisi dört eyaletinde (Nebraska, Iowa, Illinois ve Indiana) kullanılıyor. 2025 itibarıyla 100 bin dönüme kadar alanda uygulanması bekleniyor.
Türkiye'de ticari denemeler devam ediyor.
Tarımda dijitalleşme giderek yaygınlaşıyor.
Dijitalleşme ile ilgili çalışmalarınız var mı? Çiftçilerimizin arazide karşılaştığı sorunlara sürdürülebilir bir yaklaşımla çözüm üretmeye ve destek olmaya çalışıyoruz.
Dijital tarım uygulamalarımızla, tarımdaki dijital dönüşüme ve inovasyona öncülük ediyoruz.
Amacımız tarımın geleceğini şekillendirmek.
Yeni uygulama ve teknolojiler geliştirerek Türkiye'deki tarım sektörü ve üreticiler için değer yaratan, sürdürülebilirlik odaklı yenilikçi çözümler sunuyoruz.
Bayer olarak, ürünlerimiz, dijital tarım uygulamalarımız ve sunduğumuz teknik destekle tohumdan hasada kadar olan tüm süreçte üreticilerin yanında olmak için, tercih ettiği çözüm ortağı olmak için çalışıyoruz.
Tarla günlerinde her yıl binlerce çiftçimizle bir araya gelip iyi ve akıllı tarım yöntemlerini tarlada ziraat mühendislerimizle uygulamalı olarak anlatıyoruz.
Tarım ürünlerinin, özellikle ilaçların, doğru zamanda, doğru miktarda, doğru şekilde kullanılması önemli.
Bu, bizim de çok önemsediğimiz bir konu.
Güvenli kullanım ve iyi tarım uygulamalarına yönelik eğitimlerimiz kapsamında bu yıl Türkiye'nin 7 bölgesinde 30 binden fazla üreticiyle bir araya geldik. 'Uydu verileri üzerinden ekim alanlarının takibini yapan ilk firmayız' Uydu verileri üzerinden ekim alanlarının takibini ve analizini yapan ilk firmayız.
Bu verileri; satış ve pazarlama faaliyetlerimizde değerlendirerek doğru üreticiye, doğru çözümü ulaştırmayı amaçlıyoruz.
Tarımın geleceği adına birçok dijital çözüm sunuyoruz; bunlardan biri de Climate FieldView.
Hububat üretimini ve verimliliğini arttırmak amacıyla, bu yıl toplam 108 bin hektar alanda 1623 üreticinin, uydu haritaları üzerinden tarla sağlığının, bitki gelişiminin ve ürün su kullanımının bilgisayar ve mobil cihazlarla anında uzaktan takip edilebildiği Climate FieldView dijital tarım uygulamasını kullanmasını sağladık. 'Girişimcileri destekliyoruz' Tenity iş birliğiyle 2018'den bu yana Türkiye'deki girişimcilik ekosistemini desteklemek amacıyla G4A Girişim Hızlandırma Programı'nı yürütüyoruz.
Programa sağlık ve tarım sektörlerinde dijital çözümler sunan, fikir aşamasını geçmiş, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir iş modeli bulunan, yalın bir ürüne veya prototipe sahip ya da satış aşamasında olan girişimler başvurabiliyor.
Son 7 yılda sağlık ve tarım alanında 42 girişim seçtik. 150 saatten fazla eğitim ve 550 saatten fazla mentorluk desteği vererek ve iş birliği fırsatı sunarak girişimcilik ekosistemine yaklaşık 6,5 milyon TL katkı sağladık. (G4A Girişim Hızlandırma Programımız ile birlikte tarım alanında bu zamana kadar 8 girişimi destekledik.) 2018-2023 yılları arasında 10 girişimcinin programa seçildikten sonra aldığı yatırımlarla şirket değerlemesi 118 milyon dolara ulaştı.
Geçen yıl prototip aşamasında program seçilen Afara tarım robotu, Bayer mentorlarıyla yaptığı saha denemeleri ve aldığı eğitimler sonucunda girişimini şu an satış aşamasına getirdi.
Pamuk hasadı sonrasında yere dökülen pamukları toplamaya yönelik bu tarım robotunu başka ürün grupları ve çapalama için de geliştirmeye başladı.
BAYER'İN DİJİTAL TARIM UYGULAMALARI Climate FieldView: Üreticilerin uydu haritaları üzerinden tarla sağlığını, bitki gelişimini ve ürün su kullanımını istedikleri anda bilgisayar veya mobil cihazlarıyla uzaktan takip etmelerini sağlıyor.
Maksimum verim almalarına yardımcı oluyor.
Karşılaştıkları riskleri yönetebilmelerini sağlıyor.
Climate FieldView Plus: Tarımsal verileri takip etmeyi ve analiz etmeyi kolaylaştırarak üreticilerin maliyetlerini optimize edip tarla verimliliğini en üst seviyeye çıkarıyor.
Uydu görüntülerinin yanı sıra her türlü ekipman verileriyle entegre çalışan sistem; ekim, gübreleme ve ilaçlama haritaları ve verim raporları sunuyor.
Bu sayede üreticiler her bir birim alandan maksimum verim alabiliyor.
ResiYou: Kalıntı yönetiminde yenilikçi çözüm sunmayı amaçlayan Bayer ResiYou uygulaması ile, hasattan önce ürünlerde oluşabilecek kalıntı seviyelerini tahmin ederek yönetilmesine ve erken önlem alınmasına yardımcı olmak için hayata geçirdi.
MagicScout: Ücretsiz olarak indirilebilen bu mobil uygulama ile üreticiler, arazilerde teşhis edilen hastalık ve yabancı otları, internet bağlantısına gerek duymadan saniyeler içerisinde tespit edebiliyor.
Safety Seal: dijital uygulamamızla satın aldıkları Bayer bitki koruma ve DEKALB ürünlerinin orijinalliğini teyit edebiliyor. 4Mevsim Kazananlar Kulübü: Üye olan üreticilerimize ve bayilerimize bitki koruma hakkında geniş kapsamlı bilgiler sağlıyoruz. 'Bitki koruma nasıl sağlanır?', 'Zirai ilaçlama ne zaman yapılır?', 'Hastalık, zararlı ve yabancı otlarla nasıl mücadele edilir?' gibi soruların doğru ve faydalı cevaplarını bulabiliyorlar. 444 94 49 DEKALB: Verim hattımızla ziraat mühendislerinden oluşan uzman kadromuz aracılığıyla üreticilere; toprak hazırlığı, çeşit seçimi, ekim zamanı/sıklığı, sulama/gübreleme, hastalık ve zararlı mücadelesi, yabancı ot mücadelesi ve hasat gibi mısır yetiştiriciliği ile ilgili her konuda merak ettiği bilgileri aktarıyoruz.
https://www.paradergi.com.tr/is-dunyasi-kulis/2025/05/05/turkiyenin-en-buyuk-misir-tohumcusu