21.05.2025
weather
14°
Yeni Medya Haber İş Dünyası Bakan Ömer Bolat: 'Ev Tekstili sektöründe 3 milyar dolarlık hedef belirledik'

Bakan Ömer Bolat: 'Ev Tekstili sektöründe 3 milyar dolarlık hedef belirledik'

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hometex fuarının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ev tekstilinde dünya genelinde dördüncü sırada, Avrupa Birliği'nin tedarikçileri arasında ise üçüncü sırada yer aldığını vurguladı. Bakan Bolat ayrıca, Türkiye'nin ev tekstili sektörü ihracatının 2024 yılında 2,9 milyar dolara ulaşacağını belirtti.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakan Ömer Bolat: 'Ev Tekstili sektöründe 3 milyar dolarlık hedef belirledik'

Ev tekstili sektörünü bir araya getiren HOMETEX, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı.

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) öncülüğünde, KFA Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen fuar, sektörün küresel oyuncularını bir araya getirdi.

Bu yıl 11 holde, toplam 200 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen HOMETEX, 700'e yakın firma yer aldı.

Fuarın açılış törenine Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve KFA Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram'ın yanı sıra çok sayıda milletvekili, oda ve borsa başkanı, ihracatçı birlik başkanları ve sektör temsilcisi katıldı. "Türkiye'miz adeta fuarcılığın merkezi konumuna geldi"Ticaret Bakanı Ömer Bolat, HOMETEX 2025 Fuarı'nın Türkiye'nin fuarcılıkta geldiği noktayı gözler önüne serdiğini belirtti.

Bolat, 32 yıldır düzenlenen HOMETEX'in 200 bin metrekarelik alanda, 11 salonda gerçekleştirildiğini ifade etti.

Bakan Bolat, “Avrupa'da bilinen ev tekstili fuarları vardı ama şu anda Türkiye'miz adeta fuarcılığın merkezi konumuna geldi.

Giyim, tekstil, seramik, kuyumculuk, mobilya ve halı fuarlarımız kendi içinde dünya markası haline geldi.

Bu, Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin en güzel özetidir.” dedi."Türkiye ev tekstilinde dördüncü"Ömer Bolat, Türkiye'nin ev tekstilinde dünyada dördüncü, Avrupa Birliği'nin tedarikçileri arasında üçüncü sırada olduğunu belirtti.

Türkiye’nin ev tekstili sektörü ihracatının 2024 yılında 2,9 milyar dolara yaklaştığını belirten Ömer Bolat, 2025 yılının ilk dört ayında ise ev tekstili ihracatının yüzde 2,1 artışla 950 milyon dolara ulaştığını ve bu yılı yaklaşık 3 milyar dolar bandında tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Ticaret Bakanı Bolat, tekstil ve hazır giyim sektörünün halı da dahil olmak üzere toplamda 32,1 milyar dolarlık ihracata sahip olduğunu, diğer yan sektörlerle birlikte bu rakamın 34,8 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Covid-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı ve 6 Şubat depremlerinin etkilerine rağmen Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini belirten Bolat, enflasyonun otuzlu rakamların ortalarına düştüğünü ve yıl sonunda yirmili rakamları görmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Sanayimiz, ekonomimiz büyüme sürecini hamdolsun devam ettirdi.

Geçen ay mart ayında sanayimizde aylıkta da yıllıkta da hissedilir bir artış sağlandı.

Bugün tüketici güven endeksindeki artış açıklandı ve ihracatımız da ilk dört ayda yüzde 3,9 artış gösterdi.

Hem mal ihracatımız, hizmetler ihracatımız da yüzde 7.

Dünyanın bu durumuna rağmen küçümsenmeyecek bir başarıdır bu." dedi.İhracatçılara destekler artıyorİşsizlik oranının son yirmi yılın en düşük seviyesi olan yüzde 7,9'a gerilediğini ve istihdamın 32,6 milyona yükseldiğini belirten Bakan Bolat, ihracatçılara verilen desteklerin önemine değindi. Ömer Bolat, Eximbank kaynaklarının artırıldığını, Türkbank'ın faaliyete geçtiğini ve ihracatçı birliklerinin kurduğu İhracat Geliştirme Şirketi (İGE) ile kefalet imkanlarının genişletildiğini söyledi.

Ticaret Bakanlığı olarak 77 maddeden oluşan ihracat destekleme stratejisinin uygulandığını dile getiren Bolat, geçen yıl 24,5 milyar lira hibe destek verildiğini, bu yıl ise en az 33 milyar liralık hibe destekleri ihracatçılara vereceklerini ifade etti.

Avrupa Yeşil Dönüşümüne uyum kapsamında da firmalara yeşil dönüşüm için eğitim ve danışmanlık hizmeti alan firmalara hibe destek verdiklerini de ekledi."Bu fuar buralara kolay gelmedi"BTSO ve KFA Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, HOMETEX Fuarı'nın metrekare ve katılımcı açısından dünyanın en büyük buluşma merkezlerinden biri olduğunu belirtti.

Sürdürülebilirlik kavramının ete kemiğe büründüğü fuarın, sektör temsilcilerinin sadece üretmek ve satmakla kalmayıp, aynı zamanda moda, trend ve akımları belirleyen tasarım gücünün de ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini ifade etti.  "Bu fuar buralara kolay gelmedi" diyen İbrahim Burkay, şöyle devam etti: “Bir otel salonunda, birkaç firmanın katılımıyla başlayan bir yolculuk, bugün dünyanın en büyük buluşmalarından biri haline geldi.

Sürdürülebilirlik, burada ete kemiğe bürünmüş durumda.

Sektör temsilcilerimiz modayı, trendleri, tasarımı belirleyen küresel aktörler haline geldiler.” Burkay, geçen yıl 175 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladıklarını ve bu sene hedeflerinin çok daha üzerinde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ticari diplomasisinin son 10 yılda büyük başarılara imza attığını ve Ticaret Bakanlığı'nın ortaya koyduğu vizyon ve liderliğin sektörlerin önünü açtığını vurguladı.

Türkiye'nin 190'dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiği ev tekstili sektörünün, kilogram başı ihracat değeri açısından da ülke ekonomisine yüksek katma değer sağladığına dikkat çeken Burkay, “Ev tekstili sektörü her ne kadar teknoloji yoğun bir alan olarak görülmese de içinde tasarımı, markayı, kaliteyi ve inovasyonu barındırıyor.

Kilogram başına 8 doların üzerindeki ihracat değeriyle, Türkiye'nin en yüksek katma değerli sektörlerinden biriyiz” dedi.

Fuardaki organizasyonel başarıya da değinen Burkay, dört yıl önce fuarın yönetimini üstlenen KFA Fuarcılık’la geliştirilen vizyon sayesinde HOMETEX'in dünya ölçeğinde bir marka haline geldiğini ifade etti.

Başkan Burkay, “KFA Fuarcılık, zor bir dönemde aldığı sorumluluğu başarıyla taşıdı.

Bugün Türkiye'nin en güçlü fuarcılık markalarından biri haline geldi.

Yakında savunma sanayinde IDEF ve yük mühendisliği fuarımız LESEXPO gibi kendi alanlarında yine dünyanın en büyük fuarları İstanbul'da KFA Fuarcılık organizasyonuyla gerçekleşecek.” diye konuştu.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Temmuz ayında Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda üç farklı lokasyonda gerçekleştirilecek uluslararası savunma sanayi fuarı IDEF için hazırlıkların sürdüğünü belirtti.

Başkan Burkay, konuşmasını ‘ürettiğimizi dünyayla buluşturabilmek, değere dönüştürebilmek stratejik önceliğimiz’ ifadeleriyle tamamladı.

https://www.dunya.com/is-dunyasi/bakan-omer-bolat-ev-tekstilinde-hedef-3-milyar-dolar-haberi-777262

TERS PİRAMİT

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Diz kireçlenmesine doğal bir çözüm: Diz anjiyosu tedavisiyle yapılan operasyon öneriliyor.

Diz kireçlenmesine doğal bir çözüm: Diz anjiyosu tedavisiyle yapılan operasyon öneriliyor.