Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, telif hakkı ödenmesinin yasal bir zorunluluk olduğunu vurgulayarak işletmelere önemli uyarılarda bulundu.
GÜNLÜK SADECE 16 LİRAMESAM Başkanı Ergül, halka açık alanlarda yapılan müzik yayınlarında telif hakkı ödenmesinin yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatarak, bu kapsamın düğün salonları, kuaförler, güzellik merkezleri, mağazalar ve restoranları da içerdiğini belirtti.
Ergül, "Bir berberin günlük ödeyeceği telif bedeli sadece 16 lira.
Bu rakamlar için yaygara koparılacak düzeyde değil" diyerek, tartışmaların gereksiz olduğunu vurguladı. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sanatçıların emeklerinin karşılığını almaları gerektiğini savunan Ergül, 1951 yılında yürürlüğe giren Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun telif koruması sağladığını hatırlattı.
Müzik eserlerinin sürdürülebilirliği için bu düzenlemelerin uygulanmasının şart olduğunu belirten Ergül, "Müzik olmadan düğün olmaz.
Bir eserin maliyeti 300-500 bin lira arasında değişiyor, sanatçının ayakta kalabilmesi için bu ödemeler yapılmalı" ifadelerini kullandı.
YERLİ VE YABANCI MÜZİK İÇİN TELİF ZORUNLULUĞUMESAM'ın telif takip süreçlerinde aktif olduğunu belirten Ergül, lisans sözleşmesi bulunmayan işletmelerin önce uyarıldığını, ardından gerektiğinde hukuki sürecin başlatıldığını açıkladı. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sadece yerli eserlerin değil, yabancı müziklerin de telif kapsamına girdiğini vurgulayan Ergül, "MESAM'ın 192 ülkeyle karşılıklı temsilcilik anlaşması var.
Burada çalınan yabancı müzikler için de telif ödeniyor, çünkü biz de yurt dışında çalınan Türk müziklerinin hakkını alıyoruz" açıklamasını yaptı.
TERS PİRAMİT