26.05.2025
weather
14°
Yeni Medya Haber Eğitim ODTÜ'de Su Ücretsiz: Pet Şişe Kullanımına Karşı Önemli Adım

ODTÜ'de Su Ücretsiz: Pet Şişe Kullanımına Karşı Önemli Adım

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), içme suyuna kolay ve ücretsiz erişim sağlamak ve plastik kullanımını azaltmak amacıyla, Eymir Gölü’nden temin edilen suyu arıtarak öğrencilere ücretsiz sunmaya başladı. Kampüsün farklı noktalarına yerleştirilen sebiller sayesinde her yıl on milyonlarca pet şişenin kullanımı önlenmiş olacak.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ODTÜ'de Su Ücretsiz: Pet Şişe Kullanımına Karşı Önemli Adım

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’in verdiği bilgiye göre ODTÜ’de lisans öğrenimi gören bir öğrenci 4 yıl boyunca ortalama 2 bin 500 litre su tüketiyor. Bu da plastik atık olarak doğaya karışan 5 bin pet şişe anlamına geliyor. Kaynak ODTÜ projesi öncelikle kampüste plastik kullanımını en az seviyeye indirmeyi hedefliyor. . Eymir gölünden gelen su arıtılarak kampüsün birçok noktasına konan içme suyu sebillerine aktarılıyor. Bina içlerindeki sebiller su makinelerinden oluşurken kampüsün çeşitli noktalarında çok sayıda açık hava sebili yapımı da hedefleniyor Mezunlardan bağışlarıyla oluşturulan bu sebillerin üstünde bağışçının ismi de yaşatılıyor. Sebiller kampüs içinde yoğunluğun fazla olduğu noktalara ‘Tam Kaynak’ olarak 100 bin TL’ye, yurt katları gibi sınırlı kişinin yaşadığı yerlere ‘Yarım Kaynak’ olarak 50 bin TL’ye kuruluyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE BÜTÇE 
Rektör Yozgatlıgil; “Bu adımla öğrencilerimize temiz ve ücretsiz içme suyu sağlarken hem tasarruf etmelerini sağlıyoruz hem de sürdürülebilirlik adına önemli bir adım atmış oluyoruz” diyerek ve şöyle devam etti;
“Göreve geldiğimden beri öğrencilerimizden, sürekli pet şişeyle su aldıklarını ve bu durumun onları hem plastik tükettikleri için hem de bütçe anlamında rahatsız ettiğini duyuyordum. Biz de bu iki motivasyonla harekete geçtik ve ne yapabileceğimizi değerlendirerek ‘Kaynak ODTÜ’ projesini bir kampanyayla başlattık. ODTÜ’nün Eymir Gölü var, suyumuzun kaynağı burası. Su arıtma sistemlerini kurup onların bakımlarını, filtre değişimlerini sağlamayı düşünüp yurtlara, kafeteryaya, kütüphaneye yani ortak alanlara bu sebilleri kurmayı düşündük. Yaptığımız hesaba göre bir öğrenci 4 yıl boyunca 2 bin 500 litre su tüketiyor. Bu da 5 bin pet şişe eder. Yani bu kampüste her yıl milyonlarca pet şise kullanılıyor. Toplamda yaklaşık 24 bin öğrencimiz olduğu düşünülürse kampüsümüzde her yıl 10 milyonlarca pet şişe kullanıldığını söyleyebiliriz.

250 LOKASYON HEDEFLEDİK
Kaynak ODTÜ projesi için ilk etapta 250 lokasyonu hedefledik ve öğrencilerin en yoğun olduğu noktalarda kurulumlara başladık. Su tüketimi çok olan bölgelere daha fazla dağılacak şekilde suyu öğrencilere sunuyoruz. Çok fazla teşekkür e-postası alıyorum. Bağışlarla proje yaygınlaştıkça öğrencilerimizin memnuniyeti de artacak. Matara da hediye etmeye başlayacağız.

MEZUNLARIN ADI YAŞATILACAK
ODTÜ, yaklaşık 150 bin mezunuyla büyük bir aile. Bu projeye onları da dahil ederek farkındalığı genişletmek istedik. Mezunlarımıza; “hadi gelin öğrencilerimize destek olun. Su arıtma sistemine sponsor olun ve sizin, sevdiklerinizin ya da döneminizin ismini ‘hayrat’larda olduğu gibi su sebillerinin üstünde yaşatalım” dedik. Burada mezunlarımızın ODTÜ’ye bağlılıklarını ve aidiyetlerini güçlendirmek istiyoruz. İlk bağışı da ben kendi öğrenciliğimde kaldığım yurttaki kat için yaptım ve rahmetli annemin ve babamın ismini vermek istiyorum. Tam kaynak modern sebillerini daha görünür ve daha yoğun yerlerde, yarım kaynakları yurt katları gibi yerlere yapıyoruz. Bağışçılar lokasyonları kendileri seçebiliyor.

Bu haber metni, t modeli ile yazılmıştır.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/egitim/odtu-kampusunde-su-bedava-pet-sise-kirliligine-son-42814306

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Erkeklerin Kirpik Traşı Trendi Göz Sağlığını Tehdit Ediyor!

Erkeklerin Kirpik Traşı Trendi Göz Sağlığını Tehdit Ediyor!