30.04.2025
weather
14°
Yeni Medya Haber Çevre Ve Yaşam İstanbul'un en büyük su havzası olan Ömerli Barajı Havzası'nı imara açmayı planlayan projeye yargı engeli! Yapılaşmaya dur denildi.

İstanbul'un en büyük su havzası olan Ömerli Barajı Havzası'nı imara açmayı planlayan projeye yargı engeli! Yapılaşmaya dur denildi.

Türk Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB), verilen kararla ilgili yaptığı açıklamada, kararın kamu yararı ve bilimsel şehircilik ilkeleri açısından büyük bir kazanım olduğunu belirtti. Bu açıklama, kararın önemini vurgulayarak, yapılan çalışmaların toplum ve şehir planlaması açısından olumlu bir adım olduğunu gösteriyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İstanbul'un en büyük su havzası olan Ömerli Barajı Havzası'nı imara açmayı planlayan projeye yargı engeli! Yapılaşmaya dur denildi.

Kuraklıkla mücadele eden ve içme suyunu başka illerden karşılamak zorunda kalan İstanbul’un su havzası kurtuldu.

Tuzla Tepeören Mahallesi’ndeki Ömerli Barajı Havzası’nı imara açan planlar, İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından açılan dava sonucunda, bölgenin ticaret ve konut alanına açılması engellenmiş oldu.

Konuya ilişkin Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden yapılan açıklamada, “Bu karar, İstanbul’un su havzalarını koruma mücadelemizde önemli bir zaferdir.

Kentlerimizi ve doğal alanlarımızı rant odaklı planlama anlayışına teslim etmeyeceğimizi bir kez daha gösterdik” dendi.

Açıklamada “Baraj havzaları gibi kritik ekolojik alanların yapılaşmaya açılması, su kaynaklarımızı ve doğal dengeyi geri dönülemez şekilde tahrip edebilir.

Mahkemenin bu hukuksuz planları iptal etmesi, kamu yararı ve bilimsel şehircilik ilkeleri açısından büyük bir kazanımdır.

Bu süreçte mücadelemize destek veren tüm meslektaşlarımıza ve kamuoyuna teşekkür ederiz.

Kentlerimiz ve doğamız için mücadelemiz devam edecek” ifadeleri kullanıldı.

OSB SORUNUÖmerli Barajı Havzası’ndaki tek sorun bu değil.

Tepeören’deki 262 hektarlık yani 369 futbol sahası büyüklüğündeki tarım ve mera arazisinde “biyoteknoloji ihtisas organize sanayi bölgesi” (OSB) kurulumu için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2022’de “Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verildi.

Bu kararın ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da alanı OSB ilan etti.

Proje kapsamında 160 sanayi kuruluşu, 200 KOBİ, 250 start-up’ın yer alması ve 20 bin insanın çalışması öngörülüyor.

Uzmanlar, olası bir kazada İstanbul’un suyuna kimyasal karışacağının da altını çiziyor.

https://www.cumhuriyet.com.tr/cevre/istanbuldaki-en-buyuk-su-havzasi-olan-omerli-baraji-havzasini-imara-2305103

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kıyıları işgal edenlerin sayısı artıyor

Kıyıları işgal edenlerin sayısı artıyor