21.05.2025
weather
14°
Yeni Medya Haber Çevre Ve Yaşam Andız ağacının kozalaklarının içinde bulunan çekirdekler el işçiliğiyle tespihe dönüşüyor.

Andız ağacının kozalaklarının içinde bulunan çekirdekler el işçiliğiyle tespihe dönüşüyor.

Kadirli ilçesinde yaşayan 54 yaşındaki Mustafa Üstünel, 35 yıldır andız ağaçlarından topladığı kozalak çekirdeklerinden coğrafi işaret tescilli tespihler üretiyor. Geleneksel el sanatlarıyla uğraşan Üstünel, Osmaniye'nin doğal güzelliklerini ve zenginliklerini en iyi şekilde yansıtan özgün tasarımlar ortaya çıkarıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Andız ağacının kozalaklarının içinde bulunan çekirdekler el işçiliğiyle tespihe dönüşüyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde andız ağaçlarından topladığı kozalakların çekirdeklerinden coğrafi işaret tescilli tespihler tasarlayan 54 yaşındaki Mustafa Üstünel, mesleğini 35 yıldır sürdürüyor.

Tespihçiliğe 19 yaşında çırak olarak başlayan Üstünel, Türk Patent ve Marka Kurumunca nisan ayında coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Kadirli andız tespihi" üretimi için andız ağaçlarının yetiştiği yüksek rakımdaki ormanların yolunu tutuyor.

Meslektaşlarıyla ağaçların dallarını inceleyen Üstünel, topladığı andız kozalaklarını, atölye olarak da kullandığı Şehit Mehmet Hallaç Mahallesi'ndeki evine götürüyor. Üstünel, kuruttuktan sonra kavlatma makinesiyle kabuğundan ayırdığı çekirdeklere tornada şekil veriyor. İpe dizdiği çekirdeklerden farklı renklerde 33'lük tespihler tasarlayan Üstünel, ürünlerini internet üzerinden satıyor.

Kokusu, doğallığı ve çekim kolaylığıyla öne çıkan andız tespihleri, yurt genelinden talep görüyor.

Evli ve 3 çocuk babası Mustafa Üstünel, 35 yıldır meslekten kopmadığını söyledi.

Tespih üretiminin meşakkatli olduğunu dile getiren Üstünel, en iyi çekirdeği bulmak için andız ağaçlarının arasında saatlerce mesai harcadığını anlattı. Üstünel, günde 5 tespih yaptığını ifade ederek, "İnsanların andız tespihine ilgisi gayet güzel.

Doğal malzemeden yapıldığı için yoğun talep görüyor" dedi.

Tespihin coğrafi işaret belgesi almasına sevindiğini belirten Üstünel, "Coğrafi işaret belgesinin, bizim için daha iyi olacağını, tespihimizin tanıtımına daha fazla katkı sağlayacağını umuyoruz.

Tespihlerimizi internet üzerinden Türkiye'nin her bölgesine satıyoruz.

Her bölgeden oldukça fazla talep alıyoruz" diye konuştu. Üstünel, mesleği geleceğe taşıyacak çırak bulmakta zorluk çektiğini sözlerine ekledi.

https://www.ntv.com.tr/galeri/yasam/andiz-kozalaklarinin-cekirdeklerini-tespihe-donusturuyor-yogun-talep-var,ICcIVvZeI0qHhiYyGZkvpw

TERS PİRAMİT

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ahmet Mekin’den Sevenlerine Müjde: Sağlığım Yerinde

Ahmet Mekin’den Sevenlerine Müjde: Sağlığım Yerinde