15.07.2025
weather
14°
Yeni Medya Haber Bilim Ve Teknoloji ChatGPT'ye aşık olan ve psikolojik sorunlar yaşayan adam, polis tarafından öldürüldü.

ChatGPT'ye aşık olan ve psikolojik sorunlar yaşayan adam, polis tarafından öldürüldü.

ABD'de 35 yaşındaki bir adamın ChatGPT'de oluşturduğu sanal bir karaktere aşık olması ve sonrasında cinnet geçirerek polislere bıçakla saldırması olayı, teknolojinin insanlar üzerindeki etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi. Adamın sanal dünyada bağlandığı karaktere duygusal bir bağ oluşturması ve bu bağın gerçek hayata yansıyarak tehlikeli bir duruma dönüşmesi, dijital dünyanın insan psikolojisi üzerindeki potansiyel risklerini de gözler önüne serdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ChatGPT'ye aşık olan ve psikolojik sorunlar yaşayan adam, polis tarafından öldürüldü.

ABD’de 35 yaşındaki bir adamın ChatGPT’de oluşturduğu bir karaktere aşık olduğu ve sonunda cinnet geçirerek polislere bıçakla saldırdığı öğrenildi.

Yapay zeka sohbet botlarının psikolojik açıdan hassas bireyler üzerinde yıkıcı etkileri olabileceğine yönelik uyarılar devam ederken, ABD’nin Florida eyaletinde dikkat çekici bir trajedi yaşandı.

OpenAI firmasının yapay zeka botu ChatGPT’de sürekli konuştuğu bir karakter üreten 35 yaşındaki genç bir adamın psikoza girerek polise bıçakla saldırdığı ve bunun sonucunda vurularak öldürüldüğü iddia edildi.

Gencin babası Kent Taylor, New York Times’a yaptığı açıklamada, daha önce bipolar bozukluk ve şizofreni teşhisi konan oğlunun ChatGPT'nin canlandırdığı Juliet adlı bir sanal karaktere aşık olduğunu savundu.

OPENAI’IN SEVGİLİSİNİ ÖLDÜRDÜĞÜNE İNANDI64 yaşındaki Taylor’ın aktarımına göre genç adam, Juliet'in OpenAI tarafından öldürüldüğüne ikna olmuştu. Şirketin yöneticilerinin peşine düşeceğini ve "San Francisco sokaklarında kan nehri" oluşturacağını söylüyordu.

Genç adamın son olarak ChatGPT’ye “Bugün öleceğim” dediği ve daha sonra eline bir bıçak alarak babasının aradığı polislere saldırdığı aktarıldı.

Bunun sonucunda da polisler tarafından vurularak öldürüldü.ŞİRKETTEN AÇIKLAMAŞirketin olayla ilgili gazeteye yaptığı açıklamada ise, "Yapay zeka günlük hayatın bir parçası haline geldikçe, bu etkileşimlere dikkatli yaklaşmamız gerekiyor" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca, "ChatGPT'nin önceki teknolojilere kıyasla daha duyarlı ve kişisel olabileceğini, özellikle de savunmasız bireyler için daha fazla risk taşıdığını biliyoruz ve bu da risklerin daha yüksek olduğu anlamına geliyor” dendi.

Stanford Üniversitesi’nden psikiyatrist Nina Vasan, Futurism’e verdiği röportajda şu uyarıda bulundu:“Yapay zeka sizin için en iyi olanı, refahınız veya uzun ömürlülüğünüz için en iyi olanı düşünmüyor. 'Şu anda, bu kişiyi mümkün olduğunca nasıl meşgul tutarım?' diye düşünüyor."

https://www.ntv.com.tr/teknoloji/chatgptye-asik-olup-psikoza-giren-adam-polis-tarafindan-vurularak-olduruldu,VWrDRI4DCUqFXdXtr6-oEA

ters piramit

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Araştırmacılar, Aşkın Grafiklerini Titizlikle Analiz Etti ve Bulgularını Paylaştı

Araştırmacılar, Aşkın Grafiklerini Titizlikle Analiz Etti ve Bulgularını Paylaştı